Logo_hema_logo

HEMA is de eerste winkel in Nederland die vanaf het einde van het jaar niet langer de woorden jongens en meisjes boven de kinderkleding hangt. De winkel doet dit in een poging om niet langer mee te gaan seksestereotypen voor jongens en meisjes. De afdeling zal ‘Kids’ gaan heten en er zullen een aantal wijzigingen worden doorgevoerd in het assortiment. Dit meldt Volkskrant.

In 300 van de 700 HEMA-filialen zijn beide afdelingen al gefuseerd tot de afdeling ‘Kids’. Door de afdeling genderneutraal te maken, wordt er minder onderscheid gemaakt tussen aparte kleren voor jongens en voor meisjes. Ook zullen de geslachtsaanduidingen niet meer op de verpakkingen van de kleding te zien zijn. De wintercollectie van 2017 is al aangepast en het komende jaar moet alle kleding van HEMA uiteindelijk voorzien zijn van een genderneutrale verpakking.

Bovendien komen er stoerdere meisjeskleren in de schappen te liggen. Daar was al langere tijd vraag naar, omdat niet alle meisjes roze kleren met hartjes en glitters willen dragen. Toch hoeven ouders niet bang te zijn dat roze kleding helemaal uit het schap verdwijnt. Volgens inkoopdirecteur Trevor Perren zullen zowel roze kleren als stoere kledingstukken in de winkel verkrijgbaar zijn.

Er is al langer onenigheid over de manier waarop kinderkleding ontworpen wordt. De teksten op jongensshirts gaan vaak over stoer zijn, leiderschap en grote dromen. Op shirts voor meisjes staan vaker lieve teksten over schoonheid en waarbij minder ambitie en intelligentie worden gesuggereerd. Er zijn in het buitenland ook winkels die besloten om niet langer mee te werken aan de seksestereotypen in kinderkleding en kozen voor genderneutrale alternatieven.

Door: Redactie Nationale Zorggids