Normal_astma_hoesten_pufje

Kinderen die al vanaf jonge leeftijd worden blootgesteld aan verschillende allergenen, zouden daarmee minder kans lopen om astma te ontwikkelen. Dit hebben onderzoekers van het National Institute of Health ontdekt in een onderzoek onder 442 kinderen die een verhoogde kans op astma hebben doordat één van de ouders hier ook aan lijdt. Eerder werd juist aangenomen dat vroegtijdige blootstelling de kans op astma kan vergroten. Dit meldt NU.nl.

Voor het onderzoek werden kinderen uit verschillende Amerikaanse staten gevolgd over een periode van 7 jaar. Tussentijds werden monsters genomen van huisstofmijt en bacteriën in huis, en werd de mate van blootstelling aan andere allergenen vastgelegd. Bovendien werd gekeken naar het rookgedrag, depressies en stress van de moeders tijdens de zwangerschap. Van de 442 kinderen ontwikkelden uiteindelijk 130 een vorm van astma voor hun zevende levensjaar.

Kinderen waarbij veel allergenen in huis zijn gevonden, zouden minder kans lopen om astma te ontwikkelen. Vooral de allergenen afkomstig van katten, kakkerlakken en muizen verminderen deze kans. Allergenen afkomstig van honden vormden geen significante verschillen. “Vervolgonderzoek zou ons meer duidelijkheid kunnen geven over hoe we astma kunnen voorkomen”, zegt onderzoeker James Gern.

In Nederland hebben ongeveer 115.000 kinderen last van astma. Wanneer zij allergenen inademen, bijvoorbeeld pollen of huisstofmijt, prikkelt dit de longen. Het inademen van de allergenen zorgt bij 80 procent van de kinderen voor een allergische reactie in de longen. Dit kan zorgen voor hoesten, benauwdheid of een piepende ademhaling.

Door: Redactie Nationale Zorggids