Normal_meisje_jong_kind_misbruik_pesten46

Meisjes en jonge vrouwen die bij zorginstelling Fier opgevangen en behandeld worden na eerwraak of problemen met loverboys, zijn ook vaker slachtoffer van sexting. Uit een enquête die Fier hield onder de cliënten bleek dat zij vaker naaktfoto’s versturen dan gemiddeld en dat deze ook vaker online verspreid worden. Dit meldt Leeuwarder Courant. 

Van de Nederlandse meisjes en jonge vrouwen verstuurt ongeveer 13 procent wel eens een naaktfoto of seksueel getint filmpje. Onder de Fier-cliënten ligt dat aantal veel hoger, op 54 procent. In 27 procent van de gevallen worden deze beelden verspreid via het internet. Onderzoeker Floortje Kunseler zegt dat het landelijke gemiddelde op slechts 1 procent ligt, en dus is er een groot verschil zichtbaar tussen de twee groepen.

“Deze meiden en jonge vrouwen hebben vaak traumatische ervaringen meegemaakt en kampen met een laag zelfbeeld”, zegt Kunseler. Volgens haar zijn ze hierdoor ook minder goed in staat om hun grenzen aan te geven. “Ze vinden zichzelf niet de moeite waard en laten zich eerder in met ‘foute’ jongens voor aandacht en liefde.” Ze vermoedt dat de cliënten hierdoor ook sneller naaktfoto’s versturen of laten maken.

Sexting is een steeds groter wordend probleem, nu jongeren allemaal een smartphone bezitten. Naaktfoto’s worden gebruikt om mee te pesten, maar ook om iemand onder druk te zetten of zelfs te chanteren. De kwetsbare jonge vrouwen die opgevangen worden bij zorginstelling Fier zijn extra vatbaar voor deze praktijken, blijkt uit de enquête. Zij versturen vaker naaktfoto’s en deze lekken ook vaker uit dan het landelijke gemiddelde. Als de meiden contact hebben met foute jongens, kan dit mogelijk opnieuw leiden tot misbruik door loverboys.

Door: Redactie Nationale Zorggids