Normal_baby_kinderstoel_eten_blij_lachen

Doorzettingsvermogen kun je aanleren bij jonge kinderen. Dit blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek. Ouders die hard werken en doorzetten, geven hun kind het goede voorbeeld. Later in het leven zullen zij ook meer doorzettingsvermogen hebben dan kinderen zonder ouders met wilskracht. Dat meldt de Volkskrant. 

Zeker vanaf een maand of 15 is het vermogen tot doorzetten aan te leren, zo zeggen de Amerikaanse onderzoekers na een uitgebreid onderzoek onder volwassenen en kinderen. Zij lieten volwassenen een spel spelen en waar kinderen van 15 maanden naar keken. Vervolgens kreeg het kind een heel ander speeltje in zijn handen gedrukt met als opdracht zelf uit te vogelen hoe dit werkte. Wat blijkt? Kinderen die een volwassene een probleem zien oplossen, kunnen dat zelf ook vaker.

“Een goed en spannend onderzoek. Het sluit ook aan bij een van de belangrijkste pedagogische inzichten van de laatste jaren: dat je kinderen moet prijzen voor hun inzet, en niet voor de uitkomst. Dus zeg niet ‘wat ben je toch slim’ na een prestatie op school, maar liever ‘wat goed dat je hier zo hard voor gewerkt hebt’”, zegt Sabine Hunnius, verbonden aan de Radboud Universiteit en niet betrokken bij het onderzoek. Volgens haar is het beter om een kind te prijzen voor zijn slimheid, omdat daar niets aan te doen is. Hard werken daarentegen wel.

De uitdaging die de kinderen voorgeschoteld kregen, namelijk een speeltje waarbij ze op een knop moesten drukken, roept wel enige vraagtekens op bij Hunnius. Zo betwijfelt ze of continu op een knop drukken een teken is van doorzettingsvermogen. Ze had liever gezien dat kinderen die geen succes hadden met het op de knop drukken, een andere oplossing zochten want dat getuigt volgens haar niet alleen van doorzettingsvermogen maar ook van creativiteit. 

Door: Redactie Nationale Zorggids