Normal_kind__overgewicht__dik__afvallen__buik__obesitas__gezondheid

In de afgelopen 40 jaar in het aantal kinderen met obesitas in de wereld vertienvoudigd. In totaal hebben 124 miljoen kinderen wereldwijd obesitas, blijkt uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Nog eens 123 miljoen kinderen kampen met overgewicht. Dit meldt NU.nl.

Vooral de reclame voor en de toename van dikmakend voedsel wordt toegeschreven als reden voor de explosieve stijging in het aantal kinderen met obesitas. In Nederland zijn er al strengere regels opgesteld die het moeilijker maken om reclame te maken voor ongezond voedsel dat zich speciaal op kinderen richt. Mogelijk hierdoor scoort Nederland relatief goed in de lijst van de WHO.

In het wereldwijde onderzoek komt naar voren dat in ontwikkelingslanden een forse stijging is in het aantal kinderen met overgewicht of obesitas. Vooral in China en India is de groei enorm toegenomen. Op de eilanden Polynesië en Micronesië, gelegen in de Stille Oceaan, is ongeveer de helft van de kinderen zwaarlijvig. Zij staan bovenaan de lijst met het hoogste aantal kinderen met overgewicht en obesitas.

Uit cijfers van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) bleek dat in 2015 15,6 procent van de Nederlandse jongeren van 12 tot en met 18 jaar overgewicht heeft. Bij 2,7 procent van de kinderen tussen 4 tot en met 17 jaar is sprake van obesitas. Er wordt gesproken van obesitas wanneer het BMI hoger ligt dan 30, bij overgewicht geldt een BMI tussen 25 en 30.

Door: Redactie Nationale Zorggids