Normal_letters__taal__alfabetisering__schrijven__lezen

Mensen die dyslexie hebben, hebben vaker twee identieke vormen van gaten in de kegeltjes in hun oog. Dit blijkt uit een vergelijkende studie van de universiteit van Rennes. Door de twee gelijke vormen is er geen dominant oog en worden de twee hersenhelften minder goed geleid bij het kijken. Dit meldt NU.nl.

In het oog zitten staafjes en kegeltjes, die er voor zorgen dat iemand kleuren kan zien. Deze receptoren werden bij mensen met en zonder dyslexie met elkaar vergeleken, waardoor een duidelijk verschil tussen beide groepen werd geconstateerd. Bij de mensen zonder dyslexie hebben de openingen in de kegeltjes in het ene oog een ronde vorm en in het andere oog een oneven vorm. Hierdoor is één oog dominant. Mensen met dyslexie hadden in beide ogen een rond gaatje, waardoor er geen sprake is van een dominant oog.

Volgens dyslexie-expert John Stein is het dominante onderdeel in het oog nodig om beide hersenhelften goed te laten samenwerken. Hierdoor ontstaat een beter zicht. Wanneer beide gaatjes identiek zijn, kan het brein minder goed geleid worden en is het moeilijker om bepaalde letters van elkaar te onderscheiden, zoals b en d.

Ongeveer 3 tot 5 procent van de Nederlandse leerlingen is dyslextisch, meldt het NOS. Vaak wordt dit in groep 3 van de basisschool geconstateerd nadat de kinderen leren lezen. Kinderen kunnen een dyslexieverklaring aanvragen als door professionals wordt vastgesteld dat er sprake is van dyslexie. Hiermee krijgen zij langere tijd om examens te maken of wordt het lesmateriaal in een groter lettertype aangeboden. Een dyslexieverklaring is onbeperkt geldig.

Door: Redactie Nationale Zorggids