Logo_week_van_de_pleegzorg_2017

Op woensdag 1 november gaat de Week van de Pleegzorg van start. Tot en met 8 november wordt er actief aandacht besteed aan het tekort aan pleegouders en het belang van pleegzorg. De wervingscampagne ‘Supergewone mensen gezocht’ is onderdeel van de Week van de Pleegzorg en zet in op het vinden van 3.500 nieuwe pleegouders. Dat meldt Pleegzorg Nederland. 

Nederland telt op dit moment 19.000 pleegkinderen tussen de nul en achttien jaar. Het aantal ouders dat voor deze kinderen wil zorgen daalt. Daarom is Pleegzorg Nederland actief op zoek naar 3.500 nieuwe pleegouders. Voor extra bereik is de organisatie een samenwerking aangegaan met het onderwijs. Met de actie ‘Doneer je schoolhek’ kunnen scholen hun schoolhek beschikbaar stellen waarop Pleegzorg Nederland een spandoek op mag hangen.

Pleegouders krijgen een vergoeding voor de kosten en verzorging van een pleegkind. Deze vergoeding is aan te vragen bij de organisatie die het kind plaats. Dezelfde organisatie keert het bedrag uit. Het bedrag wordt jaarlijks bijgesteld door de overheid. Hoe hoog het basisbedrag is, hangt af van de leeftijd van het pleegkind. Zo is het maandbedrag voor kinderen tussen de nul en acht jaar voor 2017 gezet op 543 euro en voor kinderen van 18 jaar en ouder op 667 euro. De vergoeding is belastingvrij, ongeacht hoeveel pleegkinderen een ouder heeft.

Door: Redactie Nationale Zorggids