Normal_vrouw_verdriet_depressief_angst

In een uitzending van Brandpunt dinsdagavond werd aandacht besteed aan het gebruik van isoleercellen in de jeugdzorg. Officieel mogen deze separeercellen alleen gebruikt worden als de jongere een gevaar vormt voor zichzelf of de mensen om zich heen, maar in de praktijk blijkt de cel veelal gebruikt te worden als strafmethode. Dat meldt Brandpunt. 

Ggz- en jeugdinstellingen moeten de isoleercel vermijden als er geen noodzaak is. Maar volgens diverse jongeren en jeugdzorgwerkers gaat het er in de praktijk anders aan toe. De achttienjarige Romy bracht veel tijd door in isoleercellen en kan daardoor niet meer in het donker slapen.

In 2015 richtten jeugdzorgwerkers Niels Eemstra en Timo van Laarschot Smaragd op. Een instelling zonder separeercel. “Met meer één-op-éénbegeleiding blijken isoleercellen helemaal niet nodig. Wij hebben er geen en onze jongeren ontwikkelen zich goed”, zegt Eemstra. Hij werkte voorheen voor instellingen die isoleercellen gebruikten om negatief gedrag af te straffen. Smaragd biedt jongeren die eerder veel werden afgezonderd een alternatief, waar ze zes maanden lang intensieve persoonlijke begeleiding ontvangen. De twee mannen hopen dat alle instellingen in de toekomst het gebruik van separeercellen afschaffen, om schade en trauma bij jongeren te voorkomen.

Benieuwd naar de hele uitzending? Deze kun je hier bekijken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids