Normal_geld__pennen__contract__afspraak

GGz Breburg en de gemeente Tilburg kunnen het maar niet eens worden over de tarieven voor gespecialiseerde jeugdhulp. Tilburg verwacht dat de ggz-instelling voor 15 procent onder de kostprijs wil werken, zegt Guus van Weelden, bestuursvoorzitter van GGz Breburg. Andere gemeenten in de regio zijn bereid om tarieven conform de berekening van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), maar Tilburg niet. Dat meldt Zorgvisie. 

De gespecialiseerde jeugdhulplocatie van GGz Breburg in Breda heeft plek voor 24 jongeren. Omdat de Breburg als enige zorginstelling deze vorm van zorg biedt, bedient het een gebied van 1,2 miljoen Nederlanders.

“Wij kunnen prima uit de voeten met de tarieven die in het rekenmodel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten staan. Tilburg is goed voor negen van de 24 plaatsen. De tarieven in Tilburg zijn te laag om de kliniek rendabel te organiseren en dat geldt ook voor de ambulante behandeling” zegt Van Weelden.

Van Weelden legt uit dat Tilburg enkel vaste tarieven biedt. Dat betekent dat er niet over te onderhandelen valt en dat de kliniek financieel gezien genoodzaakt is om daar te sluiten. De bestuursvoorzitter ziet dat echter niet als een optie ,omdat GGz Breburg de enige instelling is in de regio die gespecialiseerde jeugdhulp biedt. De organisatie heeft even overwogen om niet mee te doen aan de aanbesteding, maar doet uit maatschappelijke overwegingen toch mee. Daarbij heeft het direct een bezwaar ingediend. De uitspraak van het kort geding volgt op 13 november aanstaande.

GGz Breburg is niet de enige organisatie die de strijdt aangaat tegen de lage tarieven van gemeenten. Onlangs trokken negen jeugdzorgaanbieders in Alkmaar zich terug uit de aanbesteding en ook Rotterdam en Maastricht hebben bezwaren aangetekend. De Rotterdamse Parnassia Groep verloor onlangs een kort geding hierover. De rechter oordeelde dat de gemeente geen extra budget hoefde te geven voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) voor kinderen in 2018. 

Door: Redactie Nationale Zorggids