Logo_feel_the_vibe

De online zelfhulpinterventie 'Feel the Vibe' wijst meisjes die getuige waren van huiselijk geweld de weg naar professionele hulpverlening. Dat concludeert Karin Nooijens uit onderzoek waarop zij deze week promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Dat meldt het ministerie van volksgezondheid. 

Adolescenten en jongvolwassenen die getuige zijn geweest van huiselijk geweld zoeken meestal geen professionele hulp, was al bekend uit eerder onderzoek. Feel The ViBe is vrij toegankelijk en ontwikkeld om informatie en steun te bieden en de drempel tot reguliere hulpverlening verlagen. Jongeren kunnen er ervaringen uitwisselen en vragen stellen aan een expert. Een semiprofessionele community manager houdt de veiligheid in het oog, beantwoordt vragen en steunt deelnemers.

In het proefschrift Young People, Adult Worries, of Jonge Mensen, Volwassen Zorgen beschrijft Nooijens de ontwikkeling en evaluatie van de eHealth interventie Feel the ViBe. Het proefschrift focust op adolescenten en jongvolwassenen die getuige zijn van familiaal geweld. Eerst werden hun behoeften: controle, veiligheid en vertrouwen onderzocht. Met name de behoefte aan controle, zowel over de thuissituatie als over de eigen hulpverlening, is essentieel. Vanuit deze behoeften is de eHealth zelfhulpinterventie: Feel the ViBe ontwikkeld.

Feel the ViBe liet veelbelovende resultaten zien: de interventie werd hooggewaardeerd en tweederde van de deelnemers zocht verdere hulp. De interventie functioneert het beste als eerste stap naar hulpverlening. Door de relatieve anonimiteit is Feel the ViBe veilig voor deelnemers, terwijl de beschikbaarheid van contact met lot- en leeftijdgenoten helpt om vertrouwen op te bouwen. Feel the ViBe kan eenvoudig geïmplementeerd worden en past het beste in de openbare gezondheidszorg.

Door: Redactie Nationale Zorggids