Normal_tiener__jeugd__jeugdzorg__kind__wachten

Tweede-kamerlid Vera Bergkamp van D66 nam deze week het boek 'Niets is voor altijd' in ontvangst. Het boek is bedoeld om beleidsmakers en hulpverleners bewust te maken van de aangrijpende situatie van jongeren die in de vrouwen- en maatschappelijke opvang verblijven. Dat meldt het ministerie van volksgezondheid. 

In het boek vertellen zeven jongeren hoe zij de periode vóór, in en ná de opvang hebben ervaren. Het laat zien dat deze jongeren op hun eigen manier aandacht en zorg nodig hebben. Door hen een stem te geven, kunnen zij een betere, passende positie krijgen binnen de hulpverlening.

"Een aangrijpend boek", aldus Bergkamp. "Het geeft jongeren een gezicht en toont aan dat wij onze ogen niet kunnen en mogen sluiten voor de problemen van jongeren in de opvang. Er is niet één standaard jongere die in een opvang terechtkomt en ieder verhaal raakt je opnieuw en zet je aan het denken."

Jaarlijks verblijven zeven- tot achtduizend kinderen en jongeren met één of beide ouders in de vrouwen- en daklozen opvang, ook wel maatschappelijke opvang genoemd. Ze hebben tijdelijk geen eigen huis, vaak huiselijk geweld meegemaakt en veel zorgen. Hun ervaringen hebben veelal fysieke en emotionele gevolgen, zoals (toxische) stress, ontwikkelingsachterstanden, lichamelijke kwalen en depressie. Binnen opvangplekken krijgen kinderen en jongeren niet vanzelfsprekend de hulp en zorg die ze nodig hebben.

'Niets is voor altijd' is een initiatief van meerdere kinderrechtenorganisaties: Stichting Kinderpostzegels, in samenwerking met Augeo Foundation, Stichting Het Vergeten Kind en Defence for Children. Drie jongerengroepen waren hierbij actief betrokken: Jongeren voor een Veilige Toekomst, the Unforgettables en de Augeo Jongerentaskforce.

Door: Redactie Nationale Zorggids