Normal_babypop

Zeven van de 65 babypoppen die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dit jaar onderzocht zijn onveilig. Ze bevatten te veel weekmakers of losse onderdelen waardoor verstikkingsgevaar ontstaat. Ook hebben sommige poppen lange koorden of lussen waar kinderen in verward kunnen raken. Daarnaast zijn er veel poppen aangetroffen waarvan de etiketten niet kloppen. 17 verschillende babypoppen mogen voorlopig niet meer verkocht worden. Dat meldt de NVWA. 

De onderzochte babypoppen waren afkomstig uit webwinkel, speelgoedwinkels, warenhuizen, kledingwinkels en marktkramen. Zeventien van de 65 poppen voldeden niet aan de eisen en zeven poppen werden onveilig bevonden door verstikkingsgevaar of weekmakers. Weekmakers werken mogelijk hormoonverstorend en kunnen een nadelig effect hebben op de voortplanting.

De NVWA adviseert ouders die deze poppen met dit veiligheidsrisico al eerder kochten, om hun kind niet met deze poppen te laten spelen. Het gehele overzicht is te raadplegen op de website van de NVWA.

Er werden ook vaak tekortkomingen op de etiketten van de babypoppen aangetroffen. De waarschuwing dat de pop niet geschikt is voor kinderen jonger dan 3 jaar stond weliswaar vaak op babypoppen, maar deze poppen zijn we bestemd voor deze leeftijdscategorie. De fabrikant heeft dan mogelijk de pop niet getest op aanvullende eisen voor speelgoed voor kinderen onder de 3 jaar. De verkoop van producten met onjuiste opschriften is verboden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids