Normal_drinken_bier_jongere_jongen_tiener_drank_alcohol

Jongeren die in het ziekenhuis worden behandeld voor alcoholmisbruik, lopen meer kans om binnen een maand opnieuw in het ziekenhuis te belanden door letsel. Dat blijkt uit onderzoek onder 120.000 Britse jongeren tussen 1998 en 2013. De kans om nogmaals opgenomen te worden met letsel is vijftien keer zo hoog bij alcoholmisbruik als bij jongeren die niet te veel drinken. Dit meldt NU.nl.

De dossiers van 120.000 jongeren uit Groot-Brittannië zijn onderzocht door wetenschappers van de universiteit van Nottingham. Zo’n 11.000 van hen waren opgenomen geweest omdat er sprake was van alcoholmisbruik. Van die groep werd 19 procent binnen één maand opnieuw opgenomen met letsel. Dit aantal lag op 2,6 procent bij jongeren zonder alcoholmisbruik.

Het letsel waarmee de jongeren zich opnieuw bij het ziekenhuis melden, zijn onder andere vergiftiging, verwondingen door levenloze voorwerpen (zoals een vallend voorwerp) of letsel als gevolg van een vechtpartij. Bij vrouwen tussen de 17 en 24 jaar was het risico op letsel het hoogste.

Volgens wetenschappers is het verstandig om de jongeren die in het ziekenhuis worden behandeld na alcoholmisbruik te wijzen op de gevaren van hun drinkgedrag. “Dat is een goed moment voor medici om hun drinkgedrag te bespreken en kort advies te geven.” Waarom de kans op herhaling van letsel hoger is bij drankmisbruik, moet nog onderzocht worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids