Normal_kind_knuffel_slapen

Kinderen van ouders met een veeleisende baan, zijn geestelijk minder gezond dan kinderen van ouders met een goede balans tussen werk en privé. Australische onderzoekers onderzochten hiervoor tien jaar lang 2.500 gezinnen. Kinderen met ouders die een hoge werkdruk ervaren, veel uren maken en baanonzekerheid hebben, hebben een verhoogde kans op mentale problemen. Dat meldt NU.nl.

Van de onderzochte gezinnen, had 60 procent problemen een verstoorde werk-privébalans. “Als ouders moeite hebben met het combineren van verplichtingen voor werk en het gezin, worden ze moe, gestrest, chagrijnig en ongelukkig. Dat heeft invloed op de gezinsrelaties en het welzijn van kinderen", zegt hoofdonderzoeker Huong Dinh.

Volgens de onderzoekers van de Australian National University is dit de eerste keer dat er zo’n direct verband wordt gelegd tussen de werk-privébalans van ouders en de geestelijke gezondheid van hun kinderen. Zij hebben onder meer een verhoogde kans op angsten en voelen sneller de neiging om zich te isoleren. Ouders die actief bezig gaan met het terugvinden van de balans in hun leven, houden er ook gezondere kinderen op na. 

Door: Redactie Nationale Zorggids