Normal_grootouders_opa_oma_kleinkinderen

Opa’s en oma’s die hun kleinkinderen verwennen, blijken een negatieve invloed te hebben op het eetpatroon en het gewicht van de kinderen. Wetenschappers van de Universiteit van Glasgow bekeken hiervoor 56 verschillende onderzoeken en noteerden wat grootouders hun kleinkind te eten gaven, of ze hun kleinkinderen voldoende lieten bewegen en of ze rookten in het bijzijn van hun kleinkinderen. Dat melden NU.nl en RTL Nieuws. 

Grootouders blijken met name een negatieve invloed te hebben op het gewicht van de kinderen en de eetgewoonten. Zij verwennen hun kleinkinderen graag met snacks met een hoog suiker- of vetgehalte.  Opa’s en oma’s blijken niet altijd te weten wat een gezond eetpatroon precies inhoudt. Ouders van de kinderen durven hierover vaak niets te zeggen omdat hun ouders fungeren als vrijwillige oppas.

“Ouders vinden het moeilijk hierover in gesprek te gaan. Doordat opa en oma hun kleinkinderen verwennen of roken in hun bijzijn, neemt onbedoeld het risico op kanker bij kleinkinderen toe zodra die volwassen zijn”, zegt hoofdonderzoeker Stephanie Chambers. Uit het Schotse onderzoek, dat studies van over de hele wereld bekeek, blijken niet alle grootouders rekening te houden met kinderen in de kamer als zij een sigaret opsteken. Maar het is ook vaak genoeg zo dat opa en oma stoppen met roken zodra hun kleinkind is geboren.

De onderzoekers adviseren ouders en grootouders om op één lijn te gaan staan. Zodat iedereen weet waar hij aan toe is en een kind een zo gezond mogelijk leven leidt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids