Normal_ryanair__vliegtuig__opstijgen

Kinderen van twee basisscholen in Badhoevedorp en Aalsmeer gaan meedoen aan een onderzoek van het RIVM om vast te stellen of de hoeveelheid ultrafijnstof in de lucht schadelijk is voor kinderlongen. De scholen staan aan beide kanten van Schiphol, waar veel ultrafijnstof vandaan komt door luchtvaart, wegverkeer en industrie. Aan het onderzoek dat zo’n negen maanden duurt, doen kinderen tussen de 7 en 11 jaar oud mee. Dit meldt Parool.

De schoolkinderen nemen in drie groepen deel aan het onderzoek. Iedere groep zal gedurende drie maanden dagelijks een blaastest doen en in een dagboek vragen over hun gezondheid beantwoorden. Ongeveer 200 kinderen zullen na negen maanden hebben meegewerkt aan het onderzoek van het RIVM. Het deelonderzoek zou in 2019 afgerond moeten zijn, maar de conclusies over de invloed van ultrafijnstof op de gezondheid van kinderlongen worden pas in 2021 verwacht.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De lucht rondom Schiphol en bepaalde wijken van Amstelveen en Amsterdam hebben een veel hogere concentratie ultrafijnstof dan normaal is. Eerder onderzoek van onderzoeksinstituut TNO deed al vermoeden dat deze stofdeeltjes nadelig kunnen zijn voor de gezondheid. Dit stof kan diep doordringen in de longen. Dit is vooral nadelig voor kinderen en volwassenen die in de buurt van Schiphol of in andere industriële regio wonen.

Door: Redactie Nationale Zorggids