Normal_rss_entry-116574

Het kabinet wil de verkoop van lachgas aan minderjarigen aan banden leggen. Naast een leeftijdsgrens willen minister Bruno Bruins van Medische Zorg en staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid ook een maximum stellen aan het aantal lachgaspatronen dat mag worden verkocht aan een klant.

De bewindslieden gaan hierover overleggen met de detail- en groothandel, schrijven ze maandag aan de Tweede Kamer. Ze hopen tot vrijwillige afspraken te komen. "Vooral voor de groep heel jonge gebruikers, bij wie het de vraag is of het gebruik van lachgas een opmaat voor ander middelengebruik kan zijn, vinden wij het belangrijk dat er op bepaalde punten actie wordt ondernomen."

Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat steeds meer jongeren en jongvolwassenen de afgelopen jaren lachgas zijn gaan gebruiken. Het grootste deel gebruikt het middel af en toe.

Lachgas geeft een kortdurende maar sterke roes. Het gas zit in slagroompatronen. Deze patronen zijn eigenlijk bedoeld als drijfgas om slagroom uit een cilinder mee te kunnen spuiten.

Door: ANP