Logo_tsd

Het Toezicht Sociaal Domein, het samenwerkingsverband van vier rijksinspecties, heeft haar onderzoeksprogramma voor de jaren 2018-2019 gepubliceerd. In het programma is onder meer te lezen dat de toezichtonderzoeken ‘personen met verward gedrag’, ‘statushouders’ en ‘uitstroom voortgezet speciaal onderwijs mbo-1 en Praktijkonderwijs naar vervolgopleiding of werk’ komend jaren worden afgerond. Dat meldt Inspectie Jeugd en Gezondheid (IGJ). 

De programmering van de toezichtonderzoeken voor 2018-2019 is tot stand gekomen op basis van de risicoanalyses van de inspecties, waarbij de aandacht vooral uitging naar onderwerpen die het eigen domein overstijgen. Vervolgens zijn de keuzes die daarbij gemaakt zijn voorgelegd aan externe stakeholders, waaronder de betrokken departementen, gemeenten en Wmo-toezicht.

Op het programma staan de volgende onderwerpen: Veilig thuis in het lokale netwerk, kwetsbare burgers op ‘vergeten plekken’, kinderen in de knel en ouderen die niet participeren op de arbeidsmarkt met een uitkering. Naast deze toezichtonderzoeken zullen de samenwerkende inspecties een vooronderzoek verrichten naar de rol van de keten en het netwerk in de preventie van suicide onder jongeren en jongvolwassenen.

De vier inspecties: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, Inspectie Justitie en Veiligheid, Inspectie van het Onderwijs en Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

Door: Redactie Nationale Zorggids