Normal_kind_rolstoel534

De bewegingen van kinderen met een ernstig meervoudig complexe beperking (emcb) kunnen voortaan makkelijker in kaart worden gebracht met de komst van Movakic. Dit instrument is ontwikkeld om niet alleen de huidige bewegingsmogelijkheden vast te leggen, maar ook veranderingen en het effect van de behandeling kunnen worden geëvalueerd. Met Movakic kunnen heel kleine veranderingen worden waargenomen, wat met andere instrumenten niet mogelijk is. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Het meetinstrument is ontwikkeld door Sonja Mensch, kinderfysiotherapeut bij Stichting Ipse de Bruggen en onderzoeker aan het Erasmus MC. Movakic staat voor MOtorische VAardigheden van KInderen met ernstige meervoudige Complexe beperkingen. Er is gekeken naar de algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) van kinderen met emcb en de mate waarin zij manuele of materiële ondersteuning nodig hebben. Het kan gaan om het hoofd omhoog houden tijdens het eten, of zelf helpen tijdens het verschonen.

De bewegingen die de kinderen kunnen maken, worden nauwkeurig bijgehouden via Movakic. Door deze gegevens op een eenduidige manier vast te stellen, kan ook beter gezien worden of er vooruitgang of achteruitgang te zien is bij het specifieke kind. Dit kan gebruikt worden bij het beoordelen van de effectiviteit van de behandeling en of deze mogelijk moet worden bijgesteld voor beter resultaat.

Door: Redactie Nationale Zorggids