Normal_kleur__potlood__school

Het Catharina Kanker Instituut heeft een chemokalender ontwikkeld om kanker voor kinderen bespreekbaar te maken. Op de kalender kunnen de ouder en kind per dag aangegeven hoe de ouder die chemotherapie moet ondergaan zich voelt. Zo wordt de ziekte en de behandeling voor kinderen tastbaar en kunnen zij er op hun manier rekening mee houden als het even niet zo goed gaat met hun vader of moeder. Dat meldt het Catharina Ziekenhuis. 

De chemokalender is een soort kleurplaat en werkt heel eenvoudig. Elke dag wordt een vakje ingetekend. De kleur van het vakje wordt bepaald door de ouder. Gaat het goed dan krijgt het poppetje een lach en wordt de smiley groen gekleurd. Gaat het niet zo goed, dan wordt het poppetje geel. Gaat het helemaal niet zo goed dan kleurt het kind samen met de ouder het poppetje rood in en wordt de smiley ‘verdrietig’ ingetekend.

Met de kalender weet een kind hoe het met de ouder die chemotherapie krijgt gaat. Ouder en kind kunnen op een eenvoudige, laagdrempelige manier afspraken maken als het poppetje rood is. Bijvoorbeeld dat het kind dan een dagje gaat logeren bij opa en oma of dat de schoenen thuis uit moeten vanwege het lawaai. En als het poppetje groen is en lacht is het tijd voor iets leuks.

Het idee van de kalender komt van een collega uit het Catharina Ziekenhuis met jonge kinderen. Marieke: “Toen mijn man en ik net hadden gehoord dat ik borstkanker had, waren we erg in de war en emotioneel. Er komt van alles op je af: een operatie, chemotherapie en natuurlijk toch de angst om dood te gaan en twee jonge kinderen achter te laten. Ik wilde niet dat mijn borstkanker te beladen werd, dat ze zouden schrikken als ik kaal zou worden van de chemo of na de operatie in het ziekenhuis. Ook wilde ik niet dat ze zich schuldig zouden voelen als ik een slechte week had na de chemotherapie. Het lag immers niet aan hen. Maar hoe doe je dat op een goede manier? Dat was een vraag die maar bleef rondspoken in mijn hoofd.”

Het Catharina Ziekenhuis stelt de chemokalender beschikbaar aan alle patiënten die op de Dagbehandeling van het Catharina Kanker Instituut worden behandeld. Daarnaast is de kalender te downloaden op de website van het ziekenhuis. Inmiddels wordt de kalender ook uitgedeeld in ziekenhuis Bernhoven. Kijk op www.catharinaziekenhuis.nl/chemokalender. 

Door: Redactie Nationale Zorggids