Normal_kind__overgewicht__dik__afvallen__buik__obesitas__gezondheid

Wie werkt met kinderen en jongeren die kampen met overgewicht of obesitas, zou het beste neutrale woorden kunnen gebruiken tijdens de behandeling. Hiermee zou niet alleen worden gewerkt aan de lichamelijke gezondheid van het kind, maar ook aan het sociale en emotionele welbevinden. Dit is het advies van de Amerikaanse Academie van kinderartsen, zo meldt Vakblad Vroeg.

Door kinderen ‘dik’ of ‘extreem obees’ te noemen, wordt stigmatisering in de hand gewerkt. Dit begint vaak al op jonge leeftijd en kan ook als volwassene nog voor problemen zorgen. “Schuldgevoelens en schaamte motiveren niet tot verandering”, stelt Stephan Pont van de University of Texas Dell Medical School.

Door kinderen op geen enkele manier te discrimineren of te oordelen, wordt de arts zelf een rolmodel. Dit geldt zowel voor het rechtstreekse contact met het kind als tijdens gesprekken waar ook de ouders of andere zorgverleners aanwezig zijn. Neutrale bewoording en het empathisch bespreken van medische risico’s zou de beste manier zijn om kinderen met overgewicht of obesitas te helpen.

Door: Redactie Nationale Zorggids