Normal_ski_skivakantie

Stichting Kinderoncologische Vakantiekampen organiseert ieder jaar skivakanties voor kinderen met kanker of kinderen die kanker hebben gehad. Jaarlijks gaan er zo’n dertig jongeren met bijvoorbeeld leukemie of een hersentumor mee op vakantie. Het kamp is specifiek bedoeld voor jongeren die een arm- of beenamputatie hebben gehad of een verlamd arm of been hebben. Ze gaan niet alleen, er gaat ook een groep instructeurs mee en ter ondersteuning een medisch team. Dat meldt RTL Nieuws. 

Soms zijn kinderen nog ernstig ziek. Anderen zijn al genezen maar missen bijvoorbeeld een arm of been. Instructeur Martijn Döpp heeft zelf een beenprothese en gaat al jaren mee om de kinderen op de piste te ondersteunen. Hij ziet kinderen die meegaan helemaal opbloeien naarmate de week vordert.

“Je ziet dat ze zelfverzekerder zijn geworden en dat ze een week lang met de andere kinderen zichzelf hebben kunnen zijn. Op school zijn ze vaak de enige met een heftige ziekte en daarbij soms ook nog een handicap. Op dit kamp hebben ze dezelfde ervaringen en kunnen hier met elkaar over praten”, zegt  Döpp. Hij begrijpt wel dat het lastig is voor ouders om hun zieke kind een week te moeten missen, maar achteraf zien ze hoe goed de reis hun kind heeft gedaan.

Naast skivakanties organiseert Stichting Kinder Oncologische Vakantiekampen zomers ook zeilvakanties in Friesland en in de herfst kunnen kinderen met kanker survivallen in de Belgische Ardennen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids