Normal_onderzoek_kweek_virus_bacterie

De achtjarige Djenne kampt al jarenlang met een blaasontsteking en antibioticakuurtjes halen niets uit. Daarom zocht haar moeder naar een alternatief en vond dat na een uitzending van Dokters van Morgen: fagentherapie. De mogelijke oplossing voor antibioticaresistentie. Een bacteriofaag, kortweg faag, is een klein virus dat bacteriën kan vernietigen. Een faag trekt zich niets aan van de resistentie van een virus en zorgt ervoor dat deze explodeert. Dat meldt RTL Nieuws. 

Het meisje kreeg op vijfjarige leeftijd na een nierbekkenontsteking last van een blaasontsteking. Drie jaar lang had ze last van pijn, vermoeidheid, en concentratieproblemen. Ze probeerde diverse antibioticakuren, maar niets hielp. Djenna’s moeder ontdekte via een uitzending van Dokters van Morgen de fagentherapie, een behandeling die alleen in Georgië vrij wordt aangeboden.

De zorgverzekeraar vergoedt dergelijke behandelingen niet en daarom werd een inzamelingsactie opgestart waarmee ze voldoende geld binnenhaalden om naar Georgië te gaan. Inmiddels zijn ze daar al ruim tien dagen en gaan ze zaterdag terug naar huis. “We krijgen dan voor één tot drie maanden bacteriofagen mee. Daarna moeten we afwachten en kijken wat er gebeurt als we stoppen met de behandeling. Het wordt spannend hoe dat verloopt.” Djenna’s urine is nu in ieder geval schoon en de laatste keer dat dat zo was is twee jaar  geleden, laat haar moeder weten.

Wil je meer weten over bacteriofagen, fagentherapie en de beschikbaarheid in Nederland? Lees dan ‘Bacteriofaag versus antibiotica: er is een oplossing voor antibioticaresistentie’. 

Door: Redactie Nationale Zorggids