Normal_hugo_de_jonge

Gisteren is het evaluatierapport van de Jeugdwet aangeboden aan de ministeries van volksgezondheid, justitie en veiligheid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid erkent de geschetste problemen in het rapport en zegt dat de evaluatie hem leert dat eenoudergezinnen en gezinnen met een laag inkomen grote moeite hebben om de weg naar de juiste hulp te vinden. Hij wil dat er in de jeugdzorg orde, rust en regelmaat komt. Dat meldt Rijksoverheid. 

“Dat betekent niet dat we met onze knieën onder het bureau blijven zitten. Nee, er is werk aan de winkel. De komende maanden werk ik daarom samen met gemeenten, professionals, ouders en kinderen aan het programma ‘Zorg voor de jeugd’.”

Daarbij vindt hij het de opdracht van hem en alle betrokken partijen om knelpunten in de toegang tot en organisatie van de jeugdhulp aan te pakken en de zorg voor kinderen en hun ouders merkbaar beter te maken. In de evaluatie wordt onder meer de samenwerking tussen de domeinen aangekaart, de toegang tot de juiste hulp en de diversiteit van wijkteams tussen gemeenten. Conclusie van het rapport is dat er meer tijd nodig is om de doelen van de Jeugdwet te bereiken en dat er een agenda nodig is voor een gezamenlijke aanpak door gemeenten, zorgaanbieders en cliënten om de transformatie verder te brengen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids