Normal_tandarts

Slechts 75 procent van de kinderen in Nederland gaat naar de tandarts. De overige 25 procent gaat dus niet en dat zijn vooral kinderen die in achterstandswijken wonen. Lilian Marijnissen en Raoul Trentelman van stichting JeugdTandVerzorging stonden onlangs bij een metrolijn in Rotterdam om passanten daar bij te praten over sterftecijfers en gezondheid én de verschillen per halte. Want een kind in de ene wijk heeft soms een veel slechter gebit dan een ander kind in een andere wijk. Gezondheid is onder meer te meten door de staat van het kindergebit af te lezen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

In Rotterdam gaat 33 procent van de kinderen niet naar de tandarts. “Soms zien we kinderen van vier jaar oud, bij wie alle tanden getrokken moeten worden. Die compleet rotte gebitten houden verband met gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Slechte mondhygiëne wordt bijvoorbeeld gelinkt aan ziektes als diabetes”, vertelt Trentelman.

Vaak weten ouders van kinderen in arme wijken niet dat de tandzorg voor hun kind wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Stichting JeugdTandVerzorging verstuurt daarom informatiepakketten naar gemeenten zodat zij ouders hierover kunnen informeren. De pakketten helpen, maar niet alle gemeenten willen de pakketten naar inwoners versturen uit privacyoverwegingen.

De SP zet tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in op meer aandacht voor tandzorg. Dit zit de partij namelijk graag collectief georganiseerd, zegt Marijnissen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids