Normal_teddybeer

Het Teddy Bear Hospital van het AMC staat dit jaar in het teken van de nieuwste bear-ables: draagbare gadgets waarmee knuffels hun gezondheid kunnen verbeteren of het verloop van ziektes in de gaten houden. Zo is er een stappenteller voor ijsberen, en een virtual reality bril waarmee knuffels die onverhoopt in het ziekenhuis moeten blijven, in het huis van hun eigenaar kunnen kijken. De (B)e-health week is van 6 tot en met 9 februari in het AMC in Amsterdam.   

Teddyberen kunnen met hun eigenaren terecht bij het Berenhospitaal in het AMC, voor een algehele gezondheidscheck. Ook is het mogelijk om via digitale videoconsulten in contact te komen met onze berenspecialisten. Na een behandeling of operatie kunnen de knuffels via de speciale AMC-Grizzly-app het verloop van het herstel in de gaten houden. De berendokter monitort dit van een afstand. Verder zullen studenten medische informatiekunde aandacht besteden aan de cursus programmeren voor beren, en kunnen bezoekers in de lange gangen van het ziekenhuis de workshop ‘ijsberen’ volgen, om de nieuwste stappenteller uit te proberen.

Het AMC verwacht ook dit jaar weer ruim 1500 knuffels met hun verzorgers: kleuters van Amsterdamse basisscholen en speciaal onderwijs. Tijdens het jaarlijkse Teddy Bear hospital helpen getrainde berendokters - studenten aan de faculteit geneeskunde -  de kleuters bij het beter maken van hun zieke knuffels. Zij begeleiden de kleuters door het Teddy Bear Hospital dat beschikt over een operatiekamer, een röntgenafdeling, een gipskamer en een priklaboratorium.

Het doel van het project is kleuters op een speelse manier kennis te laten maken met het ziekenhuis en alles wat daarbij hoort. Op deze manier leren zij dat je niet bang hoeft te zijn voor ‘witte jassen’ en ziek zijn. Ook de berendokters profiteren, zij kunnen in het berenziekenhuis ervaring opdoen in de omgang met jonge kinderen.

Het Teddy Bear Hospital is een initiatief van de International Federation of Medical Students’ Associations – The NL (IFMSA-NL). Dit is een internationaal netwerk van studentenverenigingen in meer dan honderd landen. De organisatie zet zich in voor medisch onderwijs, seksuele gezondheid, mensenrechten en public health. 

Door: Redactie Nationale Zorggids