Normal_normal_lachgas_patroon_patronen_cartridge_slagroom__vermelden_foto_greenzeb__cc_by-sa_3.0__

Wie lachgaspatronen wil kopen, kan daarvoor niet meer terecht bij webwinkel bol.com. De patronen worden vaak namelijk gekocht met ballonnen en dat is hoe jongeren lachgas inhaleren. Dat meldt NOS.

“Aangezien de patronen steeds meer in opspraak raken en er eind vorig jaar is aangekondigd dat op korte termijn voor het kopen van lachgaspatronen in de Warenwet strengere bepalingen zullen worden opgenomen, hebben wij vorige maand besloten de artikelen niet langer te verkopen”, aldus een woordvoerder van bol.com.

Het kabinet wil de verkoop van lachgas aan minderjarigen aan banden leggen. Naast een leeftijdsgrens wil het ministerie van volksgezondheid ook een maximum stellen aan het aantal lachgaspatronen dat verkocht mag worden.

Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat steeds meer jongeren en jongvolwassenen de afgelopen jaren lachgas zijn gaan gebruiken. Lachgas geeft een kortdurende maar sterke roes. Door het zuurstoftekort dat optreedt kunnen gebruikers last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn, verwardheid, misselijkheid en flauwvallen. Langdurig gebruik van lachgas kan hersenbeschadiging veroorzaken omdat het gas de werking van vitamine B12 blokkeert. Daarnaast is er risico op bevriezing (van de longen, lippen, neus en stembanden), gehoorschade en zelfs onvruchtbaarheid. 

Door: Redactie Nationale Zorggids