Normal_kaars_kerk

Dat de interne rechtbank van Jehova’s getuigen dossiers over kindermisbruik binnen de kerk geheim houdt voor de politie, vindt de politiek onacceptabel. Als het aan Kamerleden ligt, neemt het Openbaar Ministerie (OM) actie door de dossiers op te eisen. Dat meldt RTL Nieuws. 

“Ik wil dat de minister nu een opdracht geeft aan het OM om dat bewijs te gaan halen. Anders zijn we gewoon te laat”, zegt Attje Kuiken van de PvdA. Zij is niet de enige die wil dat de minister iets aan de situatie doet, CDA en VVD delen die mening.

D66 snapt de beweegredenen van het OM en ziet daarom ook liever dat slachtoffers eerst aangifte doen. Zonder aangifte kan het namelijk zijn dat de informatie in de geheime dossiers tijdens een eventuele rechtszaak niet meer te gebruiken is.

De Jehovah’s zijn in opspraak omdat de kerkelijke gemeenschap volgens RTL Nieuws seksueel misbruik en de interne afhandeling daarvan binnenskamers hield. Jehovah’s Getuigen handelen hun eigen rechtszaken af. Wie gestraft wordt, gaat niet de gevangenis in en hoeft ook geen boete te betalen. Een ernstige misdaad kan enkel als gevolg hebben dat de dader uit de kerk wordt gezet. 

Door: Redactie Nationale Zorggids