Normal_hand_wassen

Ouders vragen hun kind ontelbare keren of ze hun handen hebben gewassen. En dat is niet voor niets, zegt het RIVM. Want handenwassen zorgt ervoor dat virussen en bacteriën zich minder snel verspreiden. Sinds gisteren kunnen kinderen en hun ouders in een interactieve RIVM-expositie in CORPUS ‘reis door de mens’ oefenen met de handenwas-game (Bactemon) en de handenscanner. Daarmee leren bezoekers hun handen op de juiste manier te wassen. Ook in de strijd tegen antibioticaresistentie is handhygiëne van groot belang. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg opende de expositie. Dat meldt RIVM. 

Bacteriën en virussen zijn overal en maken soms ziek. De meeste van deze ziekteverwekkers worden via de handen verspreid. Door regelmatig de handen te wassen met water en zeep verkleint de kans op ziek worden. Het RIVM presenteert voor het eerst een expositie waarin kinderen en hun ouders op een interactieve manier kunnen leren over handhygiëne. De Bactemon game maakt gebruik van innovatieve technieken voor een optimale spelbeleving: was je handen in een magische spiegel in de badkamer. Met de handenscanner kunnen bezoekers testen of ze hun handen goed gewassen hebben.

Deze interactieve expositie is tot stand gekomen in samenwerking met ZonMw (medefinancierder van de expositie) en CORPUS 'reis door de mens'. Hiernaast hebben Games for Health (ontwikkelaar handenwas-game), Radboudumc en diverse centra binnen het RIVM bijgedragen aan deze expositie. Dit is een voorbeeld van een van de vele gezondheidsgerelateerde onderwerpen waarmee het RIVM zich bezighoudt. Zoals voedselveiligheid en straling. 

Door: Redactie Nationale Zorggids