Normal_sigaret_roken

Voor tieners blijkt het niet moeilijk om aan sigaretten te komen. Vrienden of ouders helpen ze daarbij. In een derde van de gevallen lukt het minderjarigen zelfs om sigaretten uit winkels mee te krijgen. Dat meldt Trouw.

Een vijfde van de 16-jarigen zegt weleens te roken. Dat percentage ligt op 2 onder 12-jarigen. Van jongeren de in de leeftijd van 13 jaar zegt 1 procent elke dag te roken, zo blijkt uit cijfers van het Trimbosinstituut.

Nadat afgelopen week bleek dat er geen strafzaak tegen de tabaksindustrie komt, liet de anti-rooklobby het OM weten niet blij te zijn met de uitspraak dat roken een eigen keuze is. Die uitspraak kan volgens de lobby niet van toepassing zijn op een kind van 12. Ondanks dat er voor jeugd onder de 18 jaar een verkoopverbod is op sigaretten, is de vraag hoe het kan dat er toch een behoorlijk aantal pubers aan sigaretten komt en rookt.

Ruim 30 procent van de sigaretten wordt door de pubers ‘gewoon’ uit de winkel gehaald. Controle op leeftijd wordt door medewerkers achter de kassa niet altijd goed en nauwkeurig uitgevoerd, zeker nu blijkt dat zelfs kinderen van 12 en 13 sigaretten kunnen kopen. De leeftijdsgrens voor het kopen van tabak is vier jaar geleden omhoog gegaan van 16 naar 18 jaar. Daardoor is het aandeel dagelijkse rokers onder tieners met de helft verminderd. Desondanks beginnen er elke dag nog circa 75 pubers met dagelijks roken. Als zij de leeftijd van 18 hebben bereikt, zijn de meesten inmiddels verslaafd.

Onder winkeliers, restaurants of cafés worden per jaar ruim 175 boetes uitgedeeld omdat er sigaretten zijn verkocht aan minderjarigen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) pakte in 2016 elf ondernemers aan met het principe 'three strikes out'. Omdat zij drie keer in de fout gingen, is het voor die ondernemers voortaan verboden om tabak te verkopen. De wetgeving zegt dat alleen de verkoop van sigaretten verboden is. Dat jongeren niet mogen roken, staat er niet in vermeld.

Lukt het niet om de sigaretten uit de winkel te halen, dan lukt het vier op de tien jongeren wel om ze te verkrijgen via vrienden. Een tiende van de sigaretten wordt door pubers zelfs verkregen via hun eigen ouders. Of de ouders de sigaretten ook daadwerkelijk zelf geven aan hun kinderen, is echter niet helemaal met zekerheid te zeggen.

Door: Redactie Nationale Zorggids