Normal_jeugdzorg__kind__peuter__kleuter

Kinderen die een (echt)scheiding meemaken, hebben daar vaak last van. In 2015-2017 heeft een evaluatie plaatsgevonden van Dappere Dino’s. Hieruit blijkt dat dit groepsprogramma succesvol preventieve steun biedt aan 6- tot 8-jarige scheidingskinderen. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de ‘Alles is gezondheid’-pledge van Jeugdformaat en TNO. Dit meldt ZonMw.

De training is bedoeld om kinderen beter om te laten gaan met de veranderingen tijdens en na de scheiding. Onderzoekers van TNO volgden in samenwerking met praktijkpartners 108 kinderen die deelnamen aan het programma. Waar kinderen voorafgaand aan de training ongeveer een 6,5 kregen als cijfer voor hun welzijn, is dit na de training gestegen tot 7,5. Ook bleken er na deelname minder emotionele problemen en gedragsproblemen te zijn. Leeftijdsgenoten die de training niet volgden, lieten geen veranderingen zien.

Kinderen zien de groep als een veilige plaats om hun gevoelens te bespreken. Daarbij waren ouders heel enthousiast over Dappere Dino’s als training voor hun kind. Ze waardeerden de veilige omgeving waar kinderen contact hebben met lotgenoten en het op speelse manier oefenen met vaardigheden.

TNO ontving voor een pilotonderzoek naar Dappere Dino’s van ZonMw in 2013 een Parel onderscheiding. Inmiddels is Dappere Dino’s erkend als theoretisch goed onderbouwd door de Databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut.

Vanuit het vijfde programma preventie (PP5) dragen wij bij aan kennisontwikkeling voor het onderdeel ‘Alles is gezondheid….’ van het Nationaal Programma Preventie (NPP). Alles is gezondheid is het onderdeel van het NPP waarin partijen afspraken maken om gezamenlijk acties te ondernemen. De afspraken, ook wel pledges, zijn bedoeld om een beweging op gang te brengen die leidt tot een gezonder en vitaler Nederland. In totaal heeft ZonMw bij negen pledges onderzoeken uitgezet.

Door: Redactie Nationale Zorggids