Normal_eten_rijst

Niet alle kinderen met adhd hoeven Ritalin te slikken. Ongeveer 60 procent van de kinderen met adhd heeft eigenlijk alleen een aangepast dieet nodig. Onderzoekers van de Universiteit Wageningen gaan nu uitzoeken waarom het RED-dieet, ofwel het fewfoodsdieet, zo effectief is. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Het Restricted Elimination Diet zet kinderen vijf weken op een dieet waarbinnen zij slechts enkele ‘onschuldige’ etenswaren mogen eten. Rijst, kalkoen, groenten en mais zijn onder meer toegestaan. Gedurende de vijf weken wordt de reactie van het kind op het eten onderzocht. Als een kind inderdaad positief reageert op de voedingsmiddelen, worden na vijf weken meer voedingsmiddelen aan het dieet toegevoegd.

Langzaamaan moet blijken welke voeding een negatief effect heeft op het gedrag van het kind.
In Wageningen gaan nu honderd jongens die aan het RED-dieet zitten onder de hersenscanner. Voorafgaand aan het dieet en erna wordt een foto van hun hersenen gemaakt. Deze voor en na beelden moeten uitwijzen wat het fewfoodsdieet doet met de hersenen van de jongens. De onderzoekers bekijken ook de darmfunctie gedurende de periode dat kinderen aan het dieet zijn.

Het doel van het onderzoek is niet om het fewfoodsdieet te promoten of verder te verspreiden, maar de onderzoekers willen het dieet juist overbodig maken. De onderzoekers denken namelijk dat er een gemakkelijkere manier is om de relatie tussen adhd en voeding bij kinderen vast te leggen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids