Normal_homo

Kinderen en jongeren maken te pas en te onpas gebruik van het woord homo of gay. Niet alleen om iemand anders mee ‘uit te schelden’, maar ook voor de lol of in het algemeen. Jongeren die niet zeker zijn van hun seksuele geaardheid of nog uit de kast moeten komen, zullen zichzelf minder snel accepteren door al dat gescheld om hen heen. . Dat meldt NOS. 

Hanneke Felten onderzoekt allerlei aspecten binnen het LHBT-emancipatiebeleid en zij is van mening dat woorden als homo en gay die gedurende de dag klinken op scholen schadelijk zijn voor de geestelijke gezondheid van jongeren die echt lesbisch, homo, of biseksueel zijn. Zij krijgen daardoor het idee dat ze raar zijn en dat de ‘schelder’ ze niet accepteert.

Een voorbeeld is de 14-jarige Daan die op zijn elfde al wist dat hij homo was. Drie jaar lang wist hij niet wat hij met die gevoelens aanmoest tot hij op zijn veertiende uit de kast besloot te komen. Toch heeft hij lange tijd moeite gehad zichzelf te accepteren, mede doordat homo als scheldwoord wordt gebruikt. “Je bent ermee opgegroeid dat homo een scheldwoord is, dus het voelt echt alsof je jezelf uitscheldt.” Desondanks wordt hij steeds zekerder van zichzelf en durft hij steeds vaker uit te komen voor zijn gevoelens.

Door: Redactie Nationale Zorggids