Normal_cocaine_drugs

Na de zelfmoord van de 19-jarige Ximena zijn er veel vraagtekens gezet bij het zelfdodingspoeder dat zij hiervoor heeft gebruikt. De tiener kon zonder enige moeite en tegen zeer lage kosten aan het middel komen, dat door Coöperatie Laatste Wil (CLW) wordt aangeprezen als humaan euthanasiemiddel. Onder andere de VVD vraagt zich af of dit middel niet te makkelijk verkrijgbaar is en of het niet misbruik in de hand werkt. Dit meldt RTL Nieuws.

Het feit dat er door CLW reclame is gemaakt voor het middel, is volgens de PvdA niet goed. “Men moet zich bewust zijn van de impact”, aldus Sharon Dijkstra van de PvdA. “Dat het makkelijker lijkt om een zelfdodingspoeder te bemachtigen dan om passende hulp te krijgen, vind ik onverteerbaar”, stelt Ockje Tellegen van de VVD. De tiener had last van verschillende psychologische problemen, waarvan seksueel misbruik de aanleiding was. Zij werd hiervoor behandeld, maar dit heeft niet mogen baten.

De ouders van Ximena zijn boos op de CLW voor het aanprijzen van het middel. Zij verwijten de coörporatie van een radicale opstelling en onzorgvuldige verkoop. Hoewel de naam van het middel nooit genoemd is en deze volgens CLW ook nooit aan leden is verstrekt, zou het eenvoudig via internet te bestellen zijn. Ximena kocht het middel online en zei het nodig te hebben voor een scheikundeproject op school. De fabrikant vroeg tijdens de bestelling namelijk naar de reden van de aankoop, wat volgens hen zou moeten zorgen voor een zorgvuldige verkoop. Dat was echter eenvoudig omzeild door de tiener.

Voor iets meer dan elf euro, inclusief zo’n negen euro aan verzendkosten, kon de jonge vrouw het middel in huis halen. Ze maakte ‘s nachts een einde aan haar leven en liet afscheidsbrieven achter. Volgens CLW wordt er door hen zeker verantwoordelijkheid genomen voor het middel, omdat de naam niet wordt genoemd. “Maar Ximena was een 19-jarige volwassen vrouw en heeft gekozen voor een humaan middel”, laten ze weten in een reactie. Minister De Jonge van Volksgezondheid heeft nog geen reactie gegeven op de manier waarop het middel eenvoudig verkregen kan worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids