Normal_jongeren__telefoon__mobiel__communiceren__sms__whatsapp__puber__vo__po

Het gebruik van social media blijkt invloed te hebben op het seksuele gedrag van jongeren, zegt kenniscentrum Rutgers die 47 jongeren onderzocht. Social media zorgt ervoor dat jongeren later aan seks beginnen. Ook de verhoging van de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol blijkt invloed te hebben op de seksuele keuzes van de jongeren. Dat meldt het Parool. 

Rutgers maakte vorig jaar al bekend dat de huidige generatie jongeren anderhalf jaar later aan seks begint dan eerdere generaties. Destijds gaf het wel enkele mogelijke verklaringen, maar echte conclusies konden er niet aan verbonden. Uit het nieuwe kwalitatieve onderzoek blijkt nu dat social media invloed heeft op de leeftijd waarop jongeren seks hebben. Hoewel social media het makkelijker maakt om online te flirten, maakt het contact in het echte leven moeilijker.

Bovendien zijn social media een instrument dat jongeren gebruiken voor het verkrijgen van bevestiging. De keerzijde ervan is dat veel jongeren zich hierdoor onzeker voelen en dus een angst om te falen ontwikkelen. En die angst zet ook door in het seksuele gedrag, Vooral meisjes zijn daarbij bang dat de jongen waarmee zij zijn, iets online zal plaatsen. Om dat tegen te gaan, beginnen ze niet meer zo snel aan seks.

Door: Redactie Nationale Zorggids