Normal_normal_ouders_scheiding_gescheiden

Als eerste rechtbank in Nederland gaat Rechtbank Overijssel ouders die in scheiding liggen verplichten om met hun kinderen afspraken te maken over toekomstige zorgtaken. Als zij dit niet doen, dan wordt de echtscheidingsaanvraag niet in behandeling genomen. Dat meldt het ministerie van volksgezondheid. 

De zin "De kinderen zijn op passende wijze betrokken", volstaat vanaf 1 mei 2018 niet meer in ouderschapsplannen. Vanaf die datum begint Rechtbank Overijssel (zittingsplaats Zwolle) met een pilot om kinderen meer bij het ouderschapsplan te betrekken. Gisteren was er een informatiebijeenkomst in Zwolle voor advocaten, mediators, andere ketenpartners en rechtbankmedewerkers.

Met de maatregel breken de familierechters een lans voor kinderen die in een echtscheidingssituatie zitten. Ouders hebben nu al de wettelijke plicht een ouderschapsplan te maken en hun kind(eren) daarbij te betrekken. In de praktijk komt daar maar weinig van terecht.

Bij de pilot die een jaar duurt zijn ook de Vrije Universiteit van Amsterdam en de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg betrokken. Zij gaan de effecten van de gesprekken tussen ouder en kind in kaart brengen. De rechtbank in Zwolle hoopt dat het systeem - bij positieve resultaten - wordt overgenomen door alle rechtbanken in het land.

Door: Redactie Nationale Zorggids