Normal_normal_cyber__hack__computer__internet

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid kondigde vorige week aan te gaan onderzoeken of hij het strafrecht in stelling kan brengen tegen de verspreiding van lectuur die aanzet tot kindermisbruik. Ouders maken zich flinke zorgen over dit zogenoemde pedohandboek van duizend pagina’s waarin wordt uitgelegd hoe kinderen stiekem misbruikt kunnen worden. Pedagoog Bas Levering adviseert ouders om vooral niet hun zorgen hierover te uiten richting hun kinderen. Dat meldt RTL Nieuws. 

“Je schrikt er geweldig van, maar veel zorgen hoef je je er niet over te maken. Als er een concrete dreiging is, dan moet je met je kind praten. Maar in z’n algemeenheid niet”, zegt Levering. Volgens hem zijn er door dit pedohandboek ook geen kindermisbruikers bij gekomen.

De handleiding die op het dark web circuleert is er al jaren en wordt continu geüpdatet met nieuwe adviezen en tips van pedoseksuelen. Ouders moeten voorkomen dat zij dit handboek te lezen krijgen, zegt opvoeddeskundige Marina van der Wal. Natuurlijk is het belangrijk om te weten waar pedofielen zich op richten, maar het lezen van het handboek leidt alleen maar tot meer zorgen.

Volgens Van der Wal worden vooral kwetsbare kinderen uitgezocht. Kinderen die onderdeel zijn van pesterijen, of kinderen van gescheiden ouders. Het is voor ouders vooral belangrijk om te erkennen dat hun kind binnen een bepaalde risicogroep valt. Van der Wals’ voornaamste advies: “Leer je kind dat lichamelijke integriteit heel belangrijk is. Je kind is de baas over zijn of haar lichaam. Als jij als ouder wilt knuffelen met je kind, maar je kind zegt nee, doe het dan niet.”

Grappherhaus reageerde vorige week geschokt door het bericht van RTL Nieuws dat er op internet een 'handleiding' circuleert die tot in detail beschrijft hoe een pedoseksueel het vertrouwen van kinderen kan winnen, hen kan misbruiken en daarmee kan wegkomen. Het bezit en de verspreiding van het handboek is nu niet strafbaar. Een Kamermeerderheid van PVV, CDA, GroenLinks, SP en ChristenUnie dringt volgens RTL Nieuws aan op een verbod. Het Openbaar Ministerie (OM) liet overigens weten dat zo'n handboek niet strafbaar is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids