Normal_kind_buitenspelen

Steeds vaker raken kinderen al op basisschoolleeftijd overspannen. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) maakt zich zorgen. Het centrum ziet dat kinderen steeds meer last hebben van stress door prestatiedruk. Ook de overstap naar de middelbare school leidt vaak tot stress bij kinderen. Dit meldt de NOS.

In het NOS journaal vertelde Fleur van 12 hoe ze overspannen raakte op de basisschool. Ze was toen nog maar 9 jaar oud. Ze werkte steeds harder om goed te blijven presteren. Ze at niet en sliep niet, tot het op een gegeven moment echt niet meer ging.

Volgens Inge Oreel van het NCJ is Fleur geen uitzondering. Ze ziet vaker dat kinderen al op jonge leeftijd gebukt gaan onder stress waardoor zij in sommige gevallen zich ziek moeten melden van school. Volgens Oreel ligt de oorzaak in de steeds hogere druk om te presteren. Kinderen moeten steeds meer, niet alleen op school maar ook in sport en op sociaal gebied. Het NCJ is een onderzoek gestart naar hoeveel kinderen in Nederland last hebben van prestatiedruk.

Ook kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer wil een onderzoek starten naar stress en werkdruk bij jongeren en kinderen. Ook zij ontvangt berichten dat stress onder kinderen een groeiend probleem is. Kinderen moeten kind kunnen zijn, vindt de kinderombudsvrouw. "Het is belangrijk dat kinderen vrije tijd hebben en niet steeds het gevoel hebben te moeten presteren."

Door: Redactie Nationale Zorggids