Normal_vaccinatie_prikken_inenten

Het Europees Parlement pleitte vanmorgen voor actie tegen de zorgwekkende afname van de vaccinatiegraad in de Europese Unie. Tussen 2008 en 2015 zijn er in de EU 215.000 gevallen van ziektes geweest die door vaccinatie voorkomen hadden kunnen worden. In zeker vier landen zouden alweer doden zijn gevallen door de mazelen. De Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) vraagt zich af of de cijfers die het parlement publiceert de werkelijke feiten zijn. Bovendien vindt voorzitter Anne-Marie van Raaij dat ouders door de oproep gedwongen worden om hun kinderen te laten inenten. Dat meldt Algemeen Dagblad. 

Nederland kent een groeiende groep inwoners die zijn kind niet wil inenten omdat het vreest voor gezondheidsrisico’s. Anne-Marie van Raaij is de voorzitter van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) die het woord voert voor deze groep Nederlanders. Zij twijfelt aan de cijfers die het Europees Parlement naar buiten heeft gebracht.

“Het is de vraag of die informatie is gebaseerd op werkelijke feiten. Deze mensen hebben ook mazelen gehad, maar de doodsoorzaak lag mogelijk ergens anders. Anno 2018 hoeven mensen niet meer te overlijden aan mazelen”, zegt Van Raaij. Ze is bang dat Nederland, net als Italië en Frankrijk, overgaat tot verplichte vaccinatie.

Ook als de cijfers wel kloppen en er inderdaad 49 kinderen en volwassenen (veelal niet gevaccineerd) zijn gestorven door de mazelen, vindt Van Raaij dat deze cijfers niet opwegen tegen de schade niet vaccinaties kunnen aanrichten.

Het RIVM laat in een reactie weten dat de hele wetenschap duidelijk is over vaccineren: inenten zorgt voor minder polio, mazelen en andere ziektes. Juist in regio’s waar minder of niet wordt gevaccineerd, komen uitbraken voor. “Het beleid van vaccinaties is er vooral op gericht om complicaties te voorkomen. Handicaps, longontstekingen, opname op de intensive care...Tegenstanders van vaccinaties doen altijd net of het om onschuldige kinderziektes gaat. Dat is gewoon niet waar."

Door: Redactie Nationale Zorggids