Normal_jeugdzorg

Koningin Máxima woont woensdagmiddag 6 juni 2018 een conferentie bij over dak- en thuisloze jongeren, georganiseerd door Stichting Zwerfjongeren Nederland (SZN) en Kansfonds. De conferentie vindt plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De bijeenkomst heeft als thema ‘breng de basis op orde’ en informeert gemeenten, landelijke overheid en maatschappelijke organisaties over wat nodig is om dakloosheid bij jongeren te voorkomen. In Nederland leven ruim 12.000 dak- en thuisloze jongeren. Dat meldt het Koninklijk Huis.

De organisaties laten weten dat dak- en thuisloze jongeren vaak met meerdere complexe problemen tegelijkertijd kampen. Dit komt onder andere door het ontbreken van ouders en familieleden, psychische problemen in het gezin, scheiding, drugs, drank en geweld.

Met het manifest ‘breng de basis op orde’ vragen de organisaties onder andere zwerfjongeren een dak boven het hoofd te bieden en toegang tot onderwijs of werk, versterking van persoonlijke- en levensvaardigheden en een netwerk.

Koningin Máxima neemt, samen met staatsecretaris Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, het manifest in ontvangst. Ook spreekt zij met zwerfjongeren over projecten waaraan zij werken.

SZN is sinds 2003 een onafhankelijke belangenbehartiger van dak- en thuisloze jongeren in Nederland. Kansfonds helpt mensen omzien naar de kwetsbaarsten in onze samenleving, zodat niemand buitengesloten raakt.

Door: Redactie Nationale Zorggids