Normal_knuffel_beer_mishandeling_kind_verdriet__1_

De vier samenwerkende inspecties – Toezicht Sociaal Domein – hebben onderzoek gedaan naar het functioneren van het wijkteam Vlaardingen bij de ondersteuning van kwetsbare gezinnen na overdracht vanuit Veilig Thuis . De inspecties zijn positief over het beleid van de gemeente en de operationalisering hiervan, maar concluderen dat in de praktijk nog wel verbeteringen nodig zijn, waaronder de overdacht vanuit Veilig Thuis. Dat meld Toezicht Sociaal Domein (TSD). 

Aanleiding voor het onderzoek was een melding over een jong kind in een gezin waarin sprake was van huiselijk egweld. Het onderzoek richtte zich op de effectiviteit van de zorg en ondersteuning vanuit het wijkteam na meldingen bij Veilig Thuis. De inspecties zijn positief over het beleid, maar zien in de praktijk echter dat het verzekeren van de veiligheid in kwetsbare gezinnen na overdracht vanuit Veilig Thuis nog niet voldoende is en verbetering behoeft.

De professionals gaan direct aan de slag, maar staan onvoldoende stil bij een integrale probleemanalyse en daaraan gekoppelde doelen. Daarnaast gaan de verbeterpunten onder meer over de samenwerking tussen Veilig Thuis en het wijkteam, het systematisch inschatten van de veiligheid van de kinderen en het opstellen van een samenhangend plan in samenwerking met ketenpartners.

Het is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van het lokale netwerk dat betrokken is bij huiselijk geweld en kindermishandeling (in ieder geval: wijkteam, Veilig Thuis, politie en jeugdbescherming) voor het doorvoeren van de noodzakelijke verbeteringen, onder regie van de gemeente Vlaardingen. De inspecties volgen komend jaar met de gemeente en betrokken partijen de voortgang van de verbeteringen. 

Toezicht Sociaal Domein is het samenwerkingsverband van vier rijksinspecties: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting, Inspectie Justitie en Veiligheid, Inspectie voor het Onderwijs, Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Door: Redactie Nationale Zorggids