Normal_kaars__lichtje__lampje

Het 14-jarige meisje Julie uit Wijk bij Duurstede is dit weekend overleden na een besmetting met meningokokken. De infectieziekte kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging, wat ernstige complicaties kan veroorzaken zoals een handicap of overlijden. Het meisje overleed aan de ziekte die via hoesten, niezen en zoenen overgedragen kan worden. De GGD waarschuwt schoolgenoten van het Revius Lyceum voor meningokokken, hoewel de kans klein is dat anderen ook ziek zullen worden. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Het is nog onduidelijk om welk type meningokokken het precies gaat, maar de GGD waarschuwt ouders en kinderen om goed te letten op symptomen. Onder andere sufheid, hoge koorts, misselijkheid en een stijve nek kunnen duiden op besmetting. De school heeft de GGD een brief laten opstellen omdat een aantal ouders nog met vraagtekens zaten na het overlijden van Julie.

In het Rijksvaccinatieprogramma is een vaccin tegen meningokokken opgenomen. De infectieziekte is vooral gevaarlijk voor baby’s en tieners. Voor kinderen rond 14 jaar volgt aan het einde van het jaar een extra inenting voor de varianten van meningokokken die nu opduiken. Dit vaccin zal later in het Rijksvaccinatieprogramma worden opgenomen.

In 2001 overleden nog bijna 300 Nederlanders aan de ziekte, dat is nu nog geen tien per jaar. Bovendien is het zo dat ongeveer 10 tot 20 procent van de bevolking de bacterie bij zich draagt zonder daar ziek van te worden. Pas wanneer het immuunsysteem verzwakt raakt, krijgt meningokokken de kans om het lichaam ziek te maken.

Door: Redactie Nationale Zorggids