Normal_roken_sigaret_vrouw

Steeds minder jongeren vinden roken stoer. Waar je voorheen overal kon en mocht roken, is dat nu lang niet overal meer toegestaan. Daarnaast voeren de overheid en onder meer KWF Kankerbestrijding sinds enkele jaren opvallende anti-rookcampagnes. Jongeren zien roken daardoor bijna niet meer als onderdeel van het dagelijks leven. Dat meldt RTL Nieuws.

“Uit buitenlands onderzoek blijkt dat rookverboden, campagnes, meer kennis en het feit dat roken minder normaal wordt gevonden, eraan bijdragen dat jongeren roken minder cool vinden. Dat zijn ontwikkelingen die je ook in Nederland ziet”, zegt onderzoeker Gera Nagelhout die in 2011 al vaststelde dat niet-rokende jongeren vaker als sterk, zelfverzekerd en sociaal worden gezien.

Belangrijk is wel dat het anti-rookbeleid zich niet alleen op jongeren, maar ook op volwassenen richt. Door roken onder volwassenen ook te ontmoedigen, koppelen ze rookgedrag niet of minder aan het volwassen leven.

Jongeren bevinden zich tegenwoordig steeds minder een een ‘rokende omgeving’. Op veel plekken mag roken niet meer, op televisie gebeurt dat ook nauwelijks nog en beroemdheden laten ook bijna niet meer zien dat ze roken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids