Normal_tiener__jeugd__jeugdzorg__kind__wachten

De zogenoemde kindcheck die artsen, verpleegkundigen, psychiaters en psychologen hanteren bij mogelijke mishandeling van kinderen van ouders met een verslaving, beperking of psychische problemen, zou ook gebruikt moeten worden als tool om te meten of een kind overbelast is of zelf in psychische nood verkeert. Dit vindt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, zo meldt NOS. 

Hulpverleners die volwassenen met een verslaving, psychische problemen of een beperking hebben, moeten middels de kindcheck vaststellen of een eventueel kind veilig is. Als het aan De Jonge ligt breiden hulpverleners het gebruik van de kindcheck uit om te controleren of een kind extra ondersteuning nodig heeft.

Eerder deze maand vond De Jonge het niet nodig om in te grijpen bij kinderen van zieke ouders, vlak na publicatie van het rapport van de Kinderombudsman. Na overleg met onder meer D66, PvdA en PVV lijkt de minister van gedachten te zijn veranderd. Hij wil dat artsen en andere hulpverleners in opleiding meer aandacht besteden aan de kindcheck en hij heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gevraagd om extra toe te zien op de uitvoering van de check.

Daarnaast wil De Jonge ervoor zorgen dat kinderen van zieke, verslaafde of beperkte ouders een mentor krijgen die hen  bij bepaalde zaken in hun leven kan ondersteunen. Wat de exacte gevolgen zijn voor kinderen van deze groep ouders is nog te onduidelijk en daarom komt er onderzoek naar. In overleg met gemeenten wil de minister ervoor zorgen dat zij niet korten op thuiszorg omdat een kind staat aangemerkt als mantelzorger.

Door: Redactie Nationale Zorggids