Normal_jeugdzorg

GgzE maakt zich zorgen om de financiering van specialistische jeugdzorg en het sociaal domein. Daarnaast neemt de bureaucratie toe, wat volgens de ggz-instelling ten koste gaat van de zorg. Bestuursvoorzitter Joep Verbugt luidt de noodklok en roept op tot minder papier en meer zorg. Dat meldt GGzE. 

“Voor het huidige jaar zijn er grote zorgen op het vlak van de financiering van de specialistische jeugdzorg en het sociaal domein. We hebben voor wat betreft de specialistische jeugdzorg de afgelopen drie jaar maar liefst 25 procent aan budget ingeleverd. De bodem is echt bereikt en een verdere kaalslag is hier niet mogelijk. Bovendien is de regelgekte verder toegenomen. Deze administratieve lastendruk gaat iedere dag weer ten koste van de zorg. Wij blijven pleiten voor minder papier en méér zorg.”

De geestelijke gezondheidszorg heeft landelijk extra inspanning nodig, zegt Marie-Louise Vossen, lid van de raad van bestuur. “Ook om bijvoorbeeld de enorme krapte op de arbeidsmarkt van de zorg aan te pakken. Op dit moment heeft GGzE tientallen vacatures. En het is echt noodzakelijk om met gemeenten meerjarige, reële afspraken te maken, zoals we met de zorgverzekeraars doen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids