Normal_speeltuin_speelpark_spelen

Ouders van de overleden kleuter Maurycy willen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aansprakelijk stellen voor de dood van hun zoon. De vierjarige jongen kwam in 2016 om tijdens het spelen in een speelhal, op een speeltoestel dat niet door de keuring van de NVWA had mogen komen. Dit meldt RTL Nieuws.

Een onderzoeksteam van RTL Nieuws heeft achterhaald dat de NVWA twee jaar voor het fatale ongeluk al een inspectie uitvoerde bij de betreffende speelhal. Toen bleek al dat niet alle speeltoestellen veilig waren of de juiste certificaten hadden, maar toch werd op dat moment geen actie ondernomen. Pas een jaar later werd de eigenaar van de speelhal gewaarschuwd voor de gevaren van zijn speeltoestellen maar tot een nieuw bezoek kwam het niet.

De ouders van Maurycy houden de NVWA daarom verantwoordelijk voor de dood van hun zoon. Er is niet professioneel en adequaat gehandeld, waardoor het ongeval niet werd voorkomen. Bovendien willen de ouders een schadevergoeding, omdat zij door het overlijden van hun zoon inkomsten misten uit hun eigen bedrijf.

Reactie van NVWA

Hoogleraar privaatrecht Ivo Giessen ziet mogelijkheden voor berechting van de NVWA. “Er was een concrete klacht over de speelhal, anders ga je daar niet langs voor een inspectie. En daarop heeft men niet doorgepakt”, aldus Giessen. “Dat kan worden gezien als onzorgvuldig handelen.” De NVWA laat in een reactie weten dat er inderdaad inspecties zijn uitgevoerd in de speelhal, twee jaar voor het fatale ongeluk. Echter kan moeilijk achterhaald worden wat daar precies is beoordeeld. Bovendien worden niet alle normen van de speeltoestellenstandaard  gecontroleerd, alleen de meest in het oog springende gevallen zoals beknelling. “Bij het ongevalsonderzoek (in 2016) zijn de ongevalsgerelateerde zaken daarentegen wel minutieus opgemeten, waardoor de tekortkomingen toen aan het licht zijn gekomen en er reden was tot nader onderzoek.”

Door: Redactie Nationale Zorggids