Normal_drugs

Jongerenorganisatie TeamAlert gaat de strijd aan om drugsgebruik in het verkeer terug te dringen. De organisatie vindt het belangrijk om te erkennen dat er uitgaande jongeren zijn die drugs gebruiken en vervolgens onder invloed autorijden. Rijden onder invloed van drugs of alcohol in combinatie met drugs is gevaarlijk en vergroot de kans op een ernstig ongeval maar liefst twintig tot tweehonderd keer. Daarom is TeamAlert onlangs met de campagne ‘Rij Tripvrij’ gestart om de sociale norm rondom drugsgebruik in het verkeer te veranderen. Dit meldt TeamAlert. 

TeamAlert heeft kwalitatief onderzoek gedaan waarom jongeren drugs gebruiken in het verkeer. Dit onderzoek was de inspiratie voor drie animatievideo’s die onderdeel zijn van de campagne. Uit het onderzoek kwam het vaakst naar voren dat jongeren minder snel met drugs op zouden rijden als de kans groot is dat de politie hun aanhoudt. Hierdoor kunnen ze namelijk hun rijbewijs of verklaring omtrent het gedrag kwijtraken. Dit kan leiden tot het verlies van hun baan, wat volgens jongeren de ergst mogelijke consequentie van rijden onder invloed is.

Speekseltest

De angst om aangehouden te worden door de politie is ook getoetst door TeamAlert onder 257 jongeren in de leeftijd van 18 tot 24 jaar. 77 procent geeft aan niet meer met drugs op auto te rijden als de kans groot is dat door de invoering van de speekseltest de pakkans vergroot is. De speekseltester heeft het afgelopen jaar geleid tot meer rijverboden van maximaal 24 uur en heeft ervoor gezorgd dat het OM meer zaken kan voorleggen aan de rechter, zo laat de politie weten.

Gevaar drugs in het verkeer

Ongeveer 10 procent van de automobilisten die door een ernstig ongeval in het ziekenhuis belandt, had drugs op. TeamAlert constateerde vorig jaar al dat jongeren een toename van drugsgebruik in hun omgeving zien. TeamAlert maakt zich al ruim een decennia hard om drugs in het verkeer te verminderen. Dit gebeurt onder andere met het project de Witte Waas, waarmee TeamAlert op festivals het gesprek met jongeren aangaat en hen motiveert om een veilige rit naar huis te nemen.

Door: Redactie Nationale Zorggids