Normal_budget_geld_bezuinigingen35__1_

Huisartsen trekken aan de bel, want het budget voor jeugdzorg in Eindhoven krijgt een maximum. De jeugdhulp kampt al tijden met wachtlijsten, maar door deze maatregel worden de lijsten alleen maar langer. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

Hoewel van tevoren niet is vast te stellen hoeveel kinderen en jongeren hulp nodig en hoe zwaar deze hulp is, stelt de gemeente Eindhoven toch een vast budget beschikbaar voor deze vorm van zorg. Dit doet de gemeente omdat het, net als veel andere gemeenten, te weinig geld krijgt van de overheid.

Huisartsen, vaak de doorverwijzers, vinden dit gevaarlijk. “Het is uitermate belangrijk dat die passende zorg beschikbaar is, zonder belemmeringen. De gemeenten zijn daarvoor verantwoordelijk”, zegt een woordvoerster van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Jeugdzorginstellingen werken sinds 3 jaar al met 25 procent minder geld en kunnen het niet voor nog minder doen. Als de voorgenomen korting doorgang krijgen, nemen de wachtlijsten toe en neemt de kwaliteit af. 

Door: Redactie Nationale Zorggids