Normal_medicijnen_pillen_geneesmiddel

Nu commissie-De Winter onderzoek doet naar misstanden in de jeugdzorg, komen steeds meer duistere situaties uit het verleden naar voren. Zo blijkt dat meisjes in de jaren zeventig in het internaat Maria Regina valium en seresta moesten slikken. En dat gebeurde niet slechts op één internaat, zegt de commissie. Dat meldt RTL Nieuws die onder meer sprak met vijf voormalig bewoonsters. 

Meisjes die in het internaat Maria Regina woonden, waren moeilijk opvoedbaar. Ze kwamen daar meestal terecht nadat de rechter hun ouders uit de rechterlijke macht zette en de overheid zeggenschap kreeg. In de jaren zeventig kregen kinderen daar volop kalmeringsmiddelen.
“Als we wakker werden, lagen er pilletjes op de bordjes. We gingen eten, daarna gingen we naar de wasserette, maar dan stond ik halfslapend de lakens te vouwen. Ik werd er echt heel duf van. Het waren in mijn ogen gewoon slaappillen”, vertelt één van de ex-bewoners die vrijgesteld was van leerplicht en daarom in de wasserette werkte.

Anderen vertellen over de pillen en de onzekerheid daarover. Niemand vertelde hen wat voor pilletjes ze exact slikten. Vrouwen spreken over een traumatische ervaring en vonden het leven in het internaat een ware hel. Enkele vrouwen raakten na hun verblijf verslaafd aan harddrugs. Het is nooit bewezen dat hun ervaring hen hiertoe zette, maar het vermoeden bestaat dat er een verband is.

Hoeveel instellingen kalmeringspillen gaven is niet bekend, maar wel is zeker dat er meerdere organisaties waren die eenzelfde werkwijze hanteerden. Voormalig bewoners van Maria Regina willen duidelijkheid. En ze willen een excuses van de overheid.

Door: Redactie Nationale Zorggids