Normal_rss_entry-143321

Marco Borsato vindt dat Nederland het Verdrag voor de Rechten van het Kind moet naleven. Dat stelde de zanger maandag op NPO Radio 1. Het irriteert de ambassadeur van War Child erg dat de discussie over vluchtelingen in Nederland doorlopend wordt vernauwd tot “de vraag of we ze wel of niet moeten opvangen. We hebben ooit afgesproken in het Kinderrechtenverdrag dat we kinderen veiligheid zouden bieden. Daar moet je als volwassene aan voldoen, of we dat nou willen of niet."

Borsato sprak op de zender over zijn 20-jarig jubileum als ambassadeur van de organisatie die oorlogskindereren psychosociale hulp biedt. Hij besloot zich te committeren aan War Child nadat hij een groep oorlogskinderen in Kosovo beloofde om hun verhaal te vertellen. “Ik bedacht: ik moet dit onderdeel maken van wie ik ben en iedere keer daar op gepaste manier aandacht voor vragen”, aldus de zanger. “Niet zoveel dat het gaat irriteren, maar wel dat het recht doet aan het verhaal.”

De weldoener wil oorlogs- en vluchtelingenkinderen vooral een gezicht geven, legt hij uit. “We hebben heel erg de neiging om te praten over vluchtelingen in getallen. Al die cijfers hebben een gezicht, een voor- en een achternaam. Ze hebben een vader en een moeder gehad.”

Toch weigert hij cynisch te worden, ondanks al het leed dat hij ziet als ambassadeur voor War Child. “Mijn wereldbeeld is wel duidelijk veranderd”, vertelt hij. “Ik heb een veel genuanceerder beeld van Afrika en andere conflictgebieden in de wereld. Ik zie hoe snel kinderen beschadigd raken, maar ik zie ook de veerkracht."

Door: ANP